Кариес

 Кариесът е едно от най-често срещаните заболявания, което засяга голяма част от човечеството. То представлява инфекциозно заболяване с бактериален произход, което причинява разграждане на зъбните структури. Самите бактерии не действат директно на зъбите, а чрез киселините, които отделят при храненето си. Други причини освен микроорганизмите за развитието на кариеси са структурата на самите зъби, намаленото количество слюнка, начина на хранене на индивида, в частност честото приемане на захари.

Симптоми

Симптомите при началния кариес са образуване на черни петна по зъбните повърхности. Болка или чувствителност не е характерна в началния стадии, за това е необходимо да се ходи редовно на профилактични прегледи, при които стоматологът да визуализира и диагностицира кариесите.

При напредване на кариозния процес е характерно увеличаването на чувствителността на даден зъб, особено при консумация на нещо сладко, кисело, студено или горещо.

Лечение

Лечението се осъществява чрез премахването на кариозната маса, почистването на зъба до здрава тъкан, обработване на изчистения кариес с антибактериално вещество, което ще попречи за развитието повторно на кариес и заместването на премахнатата зъбна структура с помощта на специален материал наречен дентален композит. С помощта на материали от най-висок клас и квалифицирани специалисти позволяваме на пациента да възстанови нормалния си ритъм на живот и хранене веднага след процедурата.