Парадонтит

Какво е гингивит?

Гингивитът представлява възпаление на венците причинено най-често от бактериалната флора в зъбната плака. Тази бактериална плака произвежда токсини, отговорни за дразненето и увреждането на венците. Зъбния камък се образува в резултат на инкорпорирането на минерали от слюнката в бактериална плака. Увеличаването на обема на зъбния камък е свързано с преминаването му във венечния джоб към кореновата повърхност.

Какво е пародонтит?

Пародонтитът представлява инфекциозно заболяване не само на венците, но и на целия зъбодържащ апарат (кост, коренова повърхност и връзките между тях). Това заболяване е свързано с миграцията на дъното на венечния джоб в посока към края кореновия край. В следствие на това явление се образуват пародонталните джобове, костта и венците се отдръпват от зъбите и е възможна появата на подвижност при напредналите форми. Прогресирането на това състояние води до поява на пародонтални абсцеси или загуба на зъби.

Симптоми

Пародонталното заболяване протича обикновенно без болка, но със следните симптоми:

  • Кървене от венците
  • Червени или ливидни оточни венци
  • Оголени зъби
  • Загуба или миграция на зъби
  • Постоянен лош дъх
  • Изтичане на гной от венечния джоб

 

Диагноза и лечение

За профилактиката на тези заболявания е необходимо осъществяването на прегледи на всеки шест месеца и при необходимост професионално почистване на плака или зъбен камък, както и индивидуална мотивация и реобучение спрямо нуждите на пациента.

Лечението е свързано с отстраняването на плаката и зъбния камък, почистване и освежаване на кореновите повърхности (при необходимост) и премахването на всички фактори, водещи до ретенция на зъбна плака. Освен това е необходимо и химическо повлияване на бактериалната флора довела до това състояние.

Лечението на локалния или генерализиран пародонтитачрез лазер е безболезнен и надежден метод, който можете да срещнете в нашия дентален център.

Естетичния проблем при отдръпването на венците във фронталния участък може да бъде решен чрез методите на мукогингивалната хирургия.