Профилактика

Профилактиката включва не само задължителните профилактични прегледи, но и редовното почистване на зъбен камък с ултразвук и полирането на зъбите при необходимост, флуоризация, превенция и орална хигиена.

Посещенията за профилактичен преглед на всеки 6 месеца помагат на стоматолога ви да следи както зъбния и пародонталния ви статус, така и нивото на оралната хигиена, която спазвате и при необходимост да ви даде наставления за нейното подобрение. По този начин се извършва превенция на заболяванията на твърдите зъбни тъкани, какъвто е кариесът и неговите усложнения, както и на заболяванията ангажиращи зъбодържащия апарат, каквито са гингивитът и пародонтитът.

Редовното почистване на зъбния камък и полирането на зъбите с AirFlow са задължителна част от професионалната орална хигиена, която е необходимо да извършвате на определен период от време. Натрупването на зъбен камък е нещо нормално и при някои хора се случва по-бързо от колкото при други, а точно той е предпоставка за натрупване на плака и микроорганизми причиняващи кариеси и възпаление на венците. С помощта на AirFlow, това е устройство, което пръска малки частици сода и вода под налягане и по този начин премахва останалите след почистването с ултразвук малки частици и налепи от зъбите. То придава на зъбните повърхности гладкост и блясък.

Друга част от профилактиката е локалното флуоризиране на зъбите. То е показано при някои случаи и има много положително въздействие, особено върху начални кариеси, при което се спира тяхното развитие. Чрез локалната флуоризация се увеличава и здравината на емайла и се повишава устойчивостта му към кариеси.

Важна част от профилактиката е това на пациента да му бъде обяснено как да спазва добра орална хигиена, която ще го предпази от развитието на кариеси и пародонтални проблеми. За всеки пациент се изготвя индивидуална програма за лична орална хигиена, която той да спазва. Тя включва избор, обучение и прилагане на правилен метод на четкане в зависимост от нуждите, избиране на подходяща четка, паста за зъби и вода за уста, както и обяснение и обучение за правлно използване на конци за зъби, които са съществана част от личната профилактика.