Ендодонтия

Ендодонтията представлява дял от стоматологията, който се занимава с лечението на кореново каналната система на зъбите или така нареченото премахване на нерва на зъба.

Лечение на кореновите канали на зъбите се прилага най-често при много големи кариеси, които не са били излекувани навреме и са стигнали и увредили зъбната пулпа ( наричана от пациентите нерва на зъба). При засягането й болките, които възникват в зъба са силни и нетърпими и тогава пациентът търси зъболекарска помощ, която се състои в това зъбът да бъде умъртвен, кореновите му канали да бъдат обработени и почистени от инфектираната тъкан и след това да бъде запълнен и възстановен.

Кореново лечение също може да се наложи да бъде провеждано при наличието на така наречения гранулом около корена на зъба, който понякога също причинява болка, но по-често се визуализира на рентгенова снимка. Тогава отново се налага обработване, почистване и запълване на кореновите канали с цел елиминиране на инфекцията.

Понякога се налага и прелекуване на вече излекувани преди години коренови канали, при които лечението не е било успешно. При наличието на счупени инструменти в каналната система на корените на зъба, в зависимост от случая може да се наложи премахването на инструмента. Тази манипулация е много сложна и изисква висока мануалност на опериращия стоматолог, висока техника и наблюдение под микроскоп, което нашата клиника Ви предоставя.

Тук ще получите възможно най-съвременното и усъвършенствано ендодонтско лечение предлагано в момента. Зъбите изискващи такова лечение се изолират с помощта на специално платно наречено Кофердам, по този начин се изолира от останалите зъби, слюнката и устната кухина, и разтворите и лекарствата използвани при лечението въздействат само на него, така се осигурява максимален комфорт, както на пациента, така и на специалиста, извършващ операцията. Използването на Кофердам осигурява максимална стерилизация на кореновите канали при обработката им и унищожаването на всички налични патогенни микроорганизми. При обработването на каналите се използват най-нови поколения машинни ултразвукови инструменти. Една от най-важните части в ендодонтията е визуализирането чрез използване на операционен микроскоп, позволяващ на ендодонтиста да визуализира и най-малкия детайл, който не може да бъде видян с просто око. По този начин при обработката на каналите е невъзможно да остане инфектирана тъкан и лечението да бъде компрометирано. При запълването на обработените канали се използват методи и материали позволяващи перфектното му триизмерно запълване, което осигурява максимален резултат след лечението.

С помощта на ултразвуковите и машинни инструменти, както и използването на микроскоп при наличието на счупени инструменти в каналната система на зъбите, те могат да бъдат визуализирани и премахнати и зъбът да бъде запазен.

Често се случва да се перфорират каналите при тяхната обработка, най-вече когато се работи без микроскоп. При установяване на такива перфорации, които се виждат перфектно с помощта на микроскопа, те могат да бъдат локализирани и запълнени. Така един зъб вместо да бъде изваден, се пролекува и може да бъде запазен.

След извършването на едно кореново лечение, пациентът сам може да се убеди в успеха на извършеното кореново лечение, на базата на рентгенова снимка направена веднага след манипулацията.